Historie og Statement for Gudenåsammenslutningen
Gudenåsammenslutningen – Historie og Statement
Historien
Gudenåsammenslutningen Lakseprojektet blev oprettet i 1998. Organisationen byggede videre på en styregruppe, der blev etableret i 1987 med henblik på at reetablere laksebestanden i Gudenåen samt etablere en bæredygtig lysfiskerturisme.
Den oprettede styregruppe tilbage i 1987 var ikke en organisation, som kommuner, foreninger og privatpersoner kunne samles om. Derfor tog nogle af folkene bag styregruppen fra 1987 initiativ til dannelsen af Gudenåsammenslutningen Lakseprojektet. Intentionen var (og er) at skabe bred opbakning til målet om, at gøre Gudenåen selvreproducerende for ørreder og laks.
Lakseprojektet i Gudenåen blev i sin tid startet af Randers Kommune på initiativ fra lokale lystfiskere og politikere. På Brusgård Produktionshøjskole blev der bygget et recirkuleret opdrætsanlæg som en del af produktionshøjskolen. Dengang var lakseprojektet bl.a. et aktiveringsprojekt for unge i Randers Kommune, hvorfor kommunen finansierede driften og dermed udsætningerne.
I 1990 begyndte de første lakseudsætninger i Gudenåen. Lakseprojektet var fra starten primært baseret på smoltudsætninger. I 1997 blev Produktionshøjskolen flyttet ind til Randers og opdrætsanlægget på Brusgård overgik til den nystiftede fond FOS-Laks i dag Danmarks Center for Vildlaks, DCV.
For at kunne nå det overordnede mål om at gøre Gudenåen selvreproducerende for ørreder og laks arbejder Gudenåsammenslutningen Lakseprojektet også for frie passageforhold for fiskenes vandring fra Kattegat til Silkeborg. Herunder også fri passage ved Tangeværket, som efterhånden er den eneste spærring tilbage i Gudenåen.
Statement
Det er bestyrelsen for Gudenåsammenslutningen Lakseprojektet holdning, at der skal etableres en fri og uhindret passage ved Tangeværket og at en sådan skal overholde EU’s vandramme direktiver. En passageløsning skal desuden tilgodese muligheden for etablering af naturlige gydebanker, og i et omfang der sikrer en bæredygtig selvreproduktion af laks i Gudenåen.
Efter en beslutning vil GSL derfor arbejde for, at der etableres gydebanker i passageløsningen, opstrøms og nedstrøms Tangeværket samt i de vandløb som fiskene før adgang til ovenfor Tange Sø. Dette med det entydige fokus, at sikrer en stærk lakse- og havørredbestand i åen.
I GSL vil vi efter en beslutning arbejde for, at der ved Gudenåen fortsat skal være plads til de mange forskellige interesser som åen er samlingspunkt for hvoraf lystfiskeri kun en af mange.
I GSL vil vi efter en beslutning fortsat arbejde tæt sammen med de berørte kommuner og alle andre, som deler vores vision om en natur der både er rekreativt og fiskemæssigt i topklasse.