Udprint denne side

Tilbage til forsiden - klik her

Nyheder

Tema: Grødeproblematikken i Gudenåen atter engang til debat!

Kilde/Info fra: M.A/DCV. den 2016-07-26
Grødeproblematikken i Gudenåen er atter til debat. Det fremgår af to artikler bragt i Midtjyllandsavis henholdsvis d. 21-7 og d. 22-7 2016.
Viborg-politikeren Niels Dueholm (S) tager således problemet alvorligt, efter at der i den senere tid har været en del vand i Gudenåen, og han udtaler til avisen;
" Vi taler om, at Gudenåen skal være med til at markedsføre Bjerringbro, men det er svært, når den er oversvømmet. Så i første omgang skal vi havde slået grøden. Det skal gøres nu, og det skal ikke være en men tre gange om året, og ikke som i øjeblikket i en bestemt bredde, men i hele Gudenåens bredde", udtaler Niels Dueholm. "Vi kan ikke blive ved med at se på at Gudenåen går over sine bredder", siger han og vender blikket mod samarbejdet på tværs af Kommunerne. Det er ikke nok, at vi i Viborg og Silkeborg tager det her seriøst. Vi skal have Randers og Favrskov Kommune til at indse problemet, så vi kan få lukket vandet videre og ud af systemet. Det er afgørende at Gudenåens Kommuner samarbejder om dette problem, der betyder, at det der skulle være et aktiv er blevet et handicap. Grøden i Gudenåen kan i øjeblikket kun skæres mellem d. 15. august og d. 31. oktober.
Formanden for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune partifællen - Mads Panny (S), mener derimod ikke det kan lade sig gøre. "Jeg er enig i ønsket om mere grødeskæring, men rent løsningsmæssigt vil vi højest få lov til at slå grøden to gange årligt, og så en ekstra gang, når der opstår helt ekstraordinære situationer. Hvis vi ikke kan overbevise Favrskov og Randers Kommune om problematikken og vigtigheden af at skære grøde, og man i disse kommuner ikke ønsker at følge trop, vil det være omsonst at skære i Bjerringbro. Så en del af den store opgave er at få de andre kommuner med på ideen", udtaler Mads Panny.
Han bakkes op af Forvaltningen:
Hvis der skal skæres grøde for at afhjælpe et problem ved Bjerringbro, er det Forvaltningens vurdering, at der minimum skal skæres grøde til Ulstrup, som er beliggende i Favrskov Kommune. Forvaltningen har talt med Favrskov Kommune, men oplyser at de læner sig op ad vores vurdering, men at der selvfølgelig skal være en god begrundelse for at iværksætte en ekstra skæring. Det skal også bemærkes at der er risiko for at grødeskæringen giver problemer i det område, hvor skæringen stoppes, hvis man ikke skære vandløbet hele vejen. Den mængde vand grødeskæringen frigiver bliver bremset, hvis grødeskæringen stopper. Det bedste vil altså være at skære hele vejen, hvis der skal skæres, skriver Forvaltningen.
Mads Panny er iøvrigt sammen med kollegaerne i de tre øvrige Gudenå-kommuner Silkeborg, Favrskov og Randers i gang med at se på en regulativændring, fremgår det af Midtjyllandsavis. Det er en tung proces, som man tidligst er færdig med i 2017.

(Kilde: 2 artikler bragt i Midtjyllandsavis henholdsvis d. 21-7, s. 15 og 22-7, s. 15 2016 af Kim Simmelsgaard) 

..