Udprint denne side

Tilbage til forsiden - klik her

Nyheder

Laksefiskeriet i Gudenåen pt. samt lidt om havørredfiskeriet i Lilleåen.

Kilde/Info fra: M.A/DCV. den 2016-07-19
Til trods for de svære fiskeforhold i Gudenåen med den megen grøde gøres der fortsat fine fangster med jævne mellemrum. Ikke mindst til de der er stædige og vedholdende!
Til den sidste kategori hører den 59-årige Niels Jørgen Hansen der har fisket i Gudenåen siden barnsben (1970), og hører til blandt åens absolutte veteraner. Østergaard (Grøn zone) er hans foretrukne "revir" og selve Østergaarden (Østergaard Hovedgaard) det sted hans forældre i sin tid tjente som henholdsvis "karl" og stuepige. Niels Jørgen voksede med andre ord op ved Østergaard, og han føler derfor en særlig tilknytning til åen på netop dette sted, hvorfor det er den zone (Grøn), han som oftest besøger for at fiske.
Indenfor en kort periode her i juli-måned  er det lykkes ham at fange to flotte sommerlaks i Gudenåen, hvoraf den ene såmænd er intet mindre end en personlig rekord, og vel nærmest en slags cadeu fra åen til den ihærdige og garvede Gudenå-fisker!
Jeg vil i det følgende bringe de to fangsthistorier, så andre måske vil få mod på at prøve sommerfiskeriet i Gudenåen!

Torsdag d. 7-7 2016 tog Niels Jørgen til åen, og startede sit fiskeri kl. ca. 5.45 ved Østergaard. Han lagde ud med orm og fiskede først på stykket ved Østergaard, for dernæst at bevæge sig ned af åen og fiske ned til "Mellem broerne" (Grå zone) i Langå. Da dette stykke var gennemfisket uden resultat, satte han en spinner på, og fiskede derefter opad og retur mod Østergaard igen. Da han nåede op til Østergaard-stykket igen, gik han op i selve "Østergaard-svinget", satte en orm på atter engang og i det første kast han tog her "pillede" det ved hans orm inde ved kanten.
Niels Jørgen gav herefter modhug, fik kroget fisken og i starten troede han, at han "blot" havde kroget en mindre fisk - måske en skalle. Snart kunne han dog godt mærke, at der var "tyngde" bag fisken i den anden ende, og den stillede sig nu midt ude i åen, og tog herefter adskillige udløb frem og tilbage. Sådan gik der ca. 15 minutter, før fisken blev så medgørlig at Niels Jørgen kunne få den ind i et indhug ved brinken og selv gaffe den!  
På Langaa Camping blev den herefter målt til 85 cm og vejet til 6.64 kg - en flot velproportioneret sommerlaks!

Torsdag d. 14-7 2016 var Niels Jørgen atter ved åen. Denne gang startede han sit fiskeri i selve "Østergaard-svinget", samme tid som sidst ca. kl. 5.45. Ca. kl. 6.05 fik han et hårdt hug, efter et opstrømskast  lige idet orme-riggen svinger rundt i midten af åen. Niels Jørgen gav herefter et hårdt modhug, og en stærk fisk fightede nu, så det flere gange "sang" i linen. Efter ca. 20 minutters hård "tovtrækkeri" kunne Niels Jørgen dog gaffe den, og få den på land.
På langaa Camping blev fisken vejet til 8.34 kg fordelt på 95 cm. Med Niels Jørgens egne ord " den største og flotteste laks jeg endnu har fanget i Gudenåen".

Et stort tillykke skal derfor lyde herfra til en mand, der om nogen har fortjent at fange en "stor" laks i netop denne å!  

Det er imidlertid ikke kun en af åens "veteraner"  der stolt kan fremvise fangsten af flotte laks! Også den unge generation har gjort sig flot bemærket, bl.a den unge junior-fisker Viktor Knudsen fra Langaa, der er søn af en anden af Gudenåens "garvede og hæderkronede" fiskere (Ole Knudsen, Langaa).

D. 16-7 2016 fangede Viktor Knudsen således en laks på 83 cm og 6.28 kg på orm nederst på Gul Zone ved Langaa Camping.
Viktor gik her og fiskede over middag sammen med sin far - Ole. Først fiskede de øverst på stykket - Ole med reje og Viktor med orm. Der skete imidlertid ikke noget. Herefter gik de ned i bunden af Gul Zone på campingstykket, og her fik Viktor pludselig nogle hårde hug på sin orm, lige før han skulle til at "rulle ind" for at foretage et nyt kast. Herefter fik han givet modhug, og fisken tog nu et udløb over til den anden side, og sprang ud af vandet. Dernæst gik den ned af åen, og linen satte sig nu fast i grøden. Til trods herfor lykkedes det alligevel Viktor at fighte fisken videre uden at linen sprang, og far - Ole løb nu hjem efter deres net, som de havde glemt (Ole og Viktor bor med Gudenåen i "baghaven", lige ned til åen på dette sted), og op kom altså den flotte laks til sidst! Herefter blev fisken først fotograferet hjemme i haven og også indvejet på Langaa Camping, og Viktors hidtil største laks blev hermed foreviget!

Også et stort tillykke til denne unge fisker. Det er altid en stor oplevelse, og fornøjelse når en så ung lystfisker fanger en så stor og flot fisk - så godt gået!


Udover fangsten af disse 3 fine fisk er der fanget flere andre fine sommerlaks i Gudenåen, hvilket kan ses her på siden! Det lover godt for efterårets fiskeri - årstiden hvor langt de fleste lakse- (Og havørred)fangster plejer at blive gjort i Gudenåen.

Hvad angår Gudenåens tilløb - Lilleåen er det traditionelt nu "at det sker" her, og det store træk af havørreder for alvor gør sin entre i åen. Som der fremgår af Fangstjournalen på Langaa Sportsfiskerforenings hjemmeside, fangstjournalen på Hadsten Lystfiskeriforenings hjemmeside (og fangstjournalen på Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings hjemmeside) samt de indvejede fisk på Langaa Camping gøres der da også flotte fangster i Lilleåen netop nu. Foruden de mindre fisk er der landet en del "pæne" havørreder i 6 kgs. klassen, hvilket er gode og store fisk fra denne perle af et vandløb!


De flotte fangster indikerer at det stadig kan betale sig at fiske i såvel Gudenåen som Lilleåen, så fat stangen og tag til åen - der kan være fine og gode oplevelser i vente!

M.A

(Billeder af fiskene kan ses på denne sides fangstliste samt på Langaa Camping Fangster 2016)
 
 

..