Udprint denne side

Tilbage til forsiden - klik her

Nyheder

Indvielse af skulpturen "Pramdrageren" lørdag d. 21. Maj 2016.

Kilde/Info fra: M.A/DCV. den 2016-05-23
Lørdag d. 21. Maj 2016 var der afsløring og indvielse af skulpturen "Pramdrageren" ved bådpladsen i Langå.
Før offentliggørelsen af skulpturen var der arrangeret en række festligheder med gode "pramdragertilbud" i Bredgades butikker, og også Randers Pigegarde spillede i dagens anledning.
Ved bådlauget var der opstillet telte, og forskellige foreninger præsenterede her deres interesseområde. Der var også salg af øl, sodavand, mad m.m, og der var arrangeret "frokostjazz" med "Mainstream Band". Yderligere var der arrangeret ballonopsendelse, "anderæs", motionsløb samt fiskekonkurrence.
Kl. ca. 13.00 ankom kågen "Hjalmar Ussing" til festpladsen med talere og andre honoratiores.

Poul Arnbjerg fra Borger- og Håndværkerforeningen, Jørgen Schmidt Jensen og 1. Viceborgmester fra Randers Kommune Mogens Nyholm (Det Radikale Venstre) holdt herefter en tale før skulpturen blev indviet.

Poul Arnbjerg var første taler og bød velkommen til Borger- og Håndværkerforeningens 110 års fødselsdag som altså skulle markeres med indvielsen af skulpturen. Poul Arnbjerg takkede for den opbakning, der havde været til projektet, og især til kunstneren - Erik Heide og Frue.
"Hvem ejer skulpturen", spurgte Poul Arnbjerg og sagde dernæst "at det vidste han ikke, men han syntes dog at det måtte være folk fra Langå, der er de retmæssige ejere".
"I Borger- og Håndværkerforeningen havde de snakket om at det kunne være rigtig godt, hvis man en gang om året kunne få stablet en "fest" på benene her ved åen, der kunne kaldes "Pramdragerfesten", da borgerne i Langå i mange år ikke har haft et sådant tiltag, hvor "store og små" møder op", fortsatte Poul Arnbjerg sin tale.
Poul Arnbjerg sluttede med at formulere to ønsker:
"Det ene var at passe godt på skulpturen"
og det andet var ønsket om:
"Startskuddet til en "Pramdragerdag" i Langå, som folk virkelig vil med til, da det vil styrke sammenholdet i byen og være startskuddet til noget nyt".

Tilsidst nævnede Poul Arnbjerg "at projektet kun havde været muligt via økonomisk tilskud fra Elro-fonden" , og det takkede han for.

Herefter talte Museum Østjyllands Direktør Jørgen Schmidt Jensen.

Han gav et historisk perspektiv på dagen, hvor han gennemgik "et stykke rigtig kulturhistorie" om pramfarten på Gudenåen.
Han fremhævede at skulpturen mindede os om, "at der stadig er rigtig mange historier og fortællinger der er vigtige og som det er værd at mindes. Det minder os samtidig om nogle af samfundets fattigste folk, som normalt ikke efterlader sig spor i form af skriftlige kilder som vi kan gå på arkiverne og finde, og ting som vi kan putte på museum."
Herefter gennemgik han "pramfartens historie ved Gudenåen" 
Jørgen Schmidt Jensen fortsatte med at sige "at han syntes at der er fantastisk, at der nogle der har sat pramdragerne et minde. Det er med til at fastholde vores fælles historie, og sætte fokus på, at det velstående samfund vi har her i dag, ikke er kommet af sig selv, Der har til alle tider været nogle, der har slidt og slæbt for at skabe udvikling og omsætning. Nogle har haft visionerne og nogle har været med til at realisere dem ved hårdt arbejde"
Jørgen Schmidt Jensen sluttede med at sige "at det er et fantastisk stykke arbejde der er blevet udført, for at sætte et mindesmærke over dem, som nemt kunne være blevet glemt i historien - nemlig pramdragerne, og han mente de burde belønnes med "Den gyldne træksele"!

Tilsidst talte 1. Viceborgmester Mogens Nyholm (Det Radikale Venstre) Fra Randers Kommune.

Mogens Nyholm fortalte:
" At igen er Erik Heide på spil i Langå, hvor han "serverer" et kunstværk for byens borgere. For 10 år siden var det kunstværket "Borgerne" og i dag er det "Pramdrageren". Begge kunstværkers tilblivelse vidner om, at Langå har ønske om sammenhold og samvær, og viser at Langå er en "kulturby"!
Dagens værk er et stykke Langå-, lokal- og kulturhistorie.
Uden Gudenåen ingen pramdragere og uden Gudenåen intet Langå, og nogle af jer borgere har sikkert aner tilbage til pramdragerne"
Mogens Nyholm mente "man via skulpturen på egen krop og sjæl næsten kunne mærke hvor hårdt det ville have været at trække pramme på Gudenåen" Mogens Nyholm ville selv nødigt have gjort en pramdragers arbejde, men de hårdføre mænd gjorde et samfundsnyttigt stykke arbejde og job - iøvrigt til en ussel løn og lav anseelse, fremhævede han, men "i dag bliver de hædret"!
Mogens Nyholm sluttede af med at sige tillykke til Langå, takkede herefter de der havde ydet et økonomisk bidrag til projektet før skulpturen tilsidst blev afsløret med et bifald til kunstneren Erik Heide!

Efter indvielse af skulpturen var det muligt at få sig en tur med kågen "Hjalmar Ussing, mens festlighederne på pladsen forsatte!

M.A 



.Indvielse af skulpturen .