Udprint denne side

Tilbage til forsiden - klik her

Nyheder

Stor fremgang for Storåens laksebestand.

Kilde/Info fra: M.A/DCV. den 2016-02-05

På bare to år er andelen af laks i dele af Storåen firdoblet, oplyser DTU Aqua. Den samlede bestand er således beregnet til 5848 laks, hvoraf 161 laks blev hjemtaget af sportsfiskere i henhold til den tildelte fangstkvote. Den samlede gydebestand var derfor på 5687 laks i 2015. Af disse stammer de 57 % fra vildfisk (3242 laks) som stammer fra gydning i vandsystemet.

Bestanden i Storå består både af vilde laks, som stammer fra gydning i vandløbene nedstrøms opstemningen ved Holstebro Vandkraftværk samt opdrættede laks, der er udsat som ½ -1 års gamle ungfisk. De udsatte laks er mærket ved, at der er klippet lidt af fedtfinnen, så man kan skelne mellem udsatte laks og vilde laks.

Den positive udvikling er resultatet af et målrettet samarbejde mellem områdets lyst- og sportsfiskere og lokale myndigheder, som har medført forbedringer af gyde- og opvækstområder, udsætning af laks af åens oprindelige stamme samt at der er indført begrænsninger i fiskeriet.

Fremgangen i laksebestanden er en indikation på at miljøet og naturen i Storåen er inde i en god udvikling. 

 

Beregninger fra Skjern Å, som pt. er Danmarks Lakseå nr.1, viser at laksefiskeriet giver et lokaløkonomisk forbrug på 14.6 millioner kr.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen siger i en kommentar hertil:

- "Det er en fantastisk fremgang, som er værdifuld både for naturen og lystfiskerturismen. Jeg vil især takke de lokale lystfiskere for at have brugt deres fritid på at passe og pleje åen og fiskene, og kommunerne som sideløbende har skabt både gode forhold for fiskene til at gyde og vokse sig store!"

Torben Thinggaard der er medlem af forretningsudvalget ved Storå siger i en kommentar hertil:

- " Jeg er rigtig glad for Eva Kjer Hansens anerkendende ord, men vil samtidig appelere til den danske befolkning om at holde ministeren fast på, at forbedring af vandløbsmiljøet er til gavn for alle, og at dette sagtens kan forenes med erhvervsinteresser, herunder landbrugsdrift. Det er blandt mange steder blevet vist ved Storåsystemet, hvor vi har et fantastisk godt samarbejde med de lokale lodsejere, og hvor vandløbsforbedringerne går særdeles fint i spænd med landbrugsdriften i området." Samtidig understreger Torben Thinggaard at kun en tredjedel af Storåsystemets potentiale er udnyttet i dag, idet spærringen ved Holstebro Vandkraftværk hindrer fiskenes frie passage til og fra vandsystemets øverste to tredjedele, og han opfordrer ministeren til at gå ind i sagen, idet dette vil øge laksebestanden endnu mere, og således vil kunne give et betydeligt økonomisk afkast til gavn for hele lokalområdet!   

 

(Denne artikel bygger på en nyhed på DTU Aquas hjemmeside "Fiskepleje.dk" - "Stor fremgang i Storåens laksebestand" fra d. 1.febuar 2016, en nyhed på Sportsfiskerens hjemmeside: "Endnu større potentiale for laksebestanden i Storå-systemet" fra d. 1. Februar 2016 samt en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet publiceret d. 1. F


..